Biały miód, czym jest i dlaczego warto go spożywać ? Pomijane Wiadomości, pomijane.pl

Biały miód zawiera naturalne składniki odżywcze i enzymy, które mają wiele zastosowań medycznych i korzyści dla zdrowia człowieka. W rzeczywistości miód był stosowany jako ludowy środek leczniczy od wielu wieków i jego właściwości zdrowotne nie są niczym nowym.

Istnieje kilka różnych typów miodu. Jego smak, kolor oraz zawartość składników odżywczych, zależą od tego, gdzie pszczoły zbierały nektar. Bardzo ważne jest także to, z jakiego rodzaju kwiatów pochodzi.

Czym jest biały miód?

Białe miody mają zazwyczaj łagodniejszy smak w porównaniu z miodami ciemniejszymi. Kwiaty, z których zbierany jest nektar potrzebny do wytworzenia białego miodu to:

  • szałwia
  • lucerna
  • wierzbówka kiprzyca
  • koniczyna biała

Biały miód nie do końca jest biały. Ma on raczej lekko bursztynowy kolor, czasami jest niemal przezroczysty lub posiada „wodnisto-biały” kolor.

Biały hawajski miód Kiawe, Pomijane Wiadomości, pomijane.plBardzo rzadką postacią białego miodu jest Kiawe, który pochodzi z drzew Kiawe na Hawajach. Miód zbiera się jako ciecz, a następnie naturalnie krystalizuje się on do gładkiej, kremowej bieli z teksturą, która jest łatwa do rozsmarowania, niczym masło.

Gdy dowolna odmiana miodu krystalizuje się, jego kolor staje się jaśniejszy, czasami przyjmuje wręcz biały kolor. Formuje się także na podobieństwo kryształków cukru. Przeniesienie miodu w ciepłe miejsce sprawi, że ponownie stanie się płynny. Niektórzy producenci celowo wywołują krystalizację miodu, a następnie mieszają go przy użyciu maszyn, aby uzyskać kremową teksturę charakterystyczną dla miodu Kiawe.

Czym jest surowy miód?

Surowy miód można określić dwoma cechami. Prawdziwy surowy miód pochodzi prosto z ula. Jest pakowany i spożywany bez stosowania ciepła. Komercyjny surowy miód jest lekko przetworzony, ale zdecydowanie mniej niż miód, który nie został oznaczony jako surowy.

Miód przetworzony przemysłowo możemy znaleźć w większości sklepów spożywczych. Ogrzewanie miodu pomaga poprawić jego kolor i fakturę. Usuwa także niepożądany przez konsumentów efekt krystalizacji. Niestety wiele korzystnych przeciwutleniaczy i bakterii jest niszczonych podczas całego procesu.

Próbujcie szukać surowego białego miodu u zaufanych producentów lokalnych. Duże marki i sklepy sieciowe nie mają go na półkach.

Oto jakie korzyści zdrowotne może zaoferować surowy biały miód:

5Antyoksydanty potęgą

Surowy miód zawiera antyoksydanty zwane flawonoidami i związki fenolowe. Biały miód również zawiera takie przeciwutleniacze. Antyoksydanty pomagają chronić organizm przed uszkodzeniem komórek spowodowanym działaniem wolnych rodników.

Wolne rodniki przyczyniają się do procesu starzenia się. Mogą również przyczyniać do występowania chorób przewlekłych, takich jak rak i choroby serca. Badania wykazały, że polifenole w miodzie, zwłaszcza w surowym miodzie naturalnym, mogą odgrywać istotną rolę w zapobieganiu chorobom serca.

Jeśli szukasz alternatywy dla cukru — wybierz miód. To zdrowszy sposób, aby zaspokoić apetyt na słodycze. Jednocześnie wprowadzamy dodatkowe przeciwutleniacze do diety. Białe miody mają łagodny smak, co czyni je idealnymi dodatkami do ciasta. Mogą również stanowić samodzielną przekąskę.

4Miód powstrzymuje kaszel

Miody mogą być używane jako substancje powstrzymujące kaszel. Jest również stosowany jako lekarstwo na ból gardła. Następnym razem, gdy masz kaszel lub katar, spróbuj dodać miodu do gorącej herbaty z cytryną.

Badania opublikowane w  Journal of Complementary and Alternative Medicine wykazały, że w leczeniu kaszlu, miód jest tak samo skuteczny jak dekstrometorfan, popularny składnik stosowany w niemal wszystkich lekach przeciwko kaszlowi. Nie wahajcie się wyjeść łyżką 1 lub 2 łyżeczki surowego miodu, gdy tylko zacznie męczyć was kaszel.

3Ochronne składniki odżywcze

Składniki odżywcze pomagają chronić roślinę przed uszkodzeniem. Utrzymują rośliny zabezpieczone przed owadami i chorobami oraz chronią roślinę przed promieniowaniem UV.

Związki te wykazują korzyści zarówno przeciwutleniające, jak i przeciwzapalne. Miód powstaje z rośliny i dzięki temu jest pełen owych składników. Są unikalne dla miodu surowego i jednocześnie łatwo niszczone podczas procesów przetwarzania.

2Pielęgnacja skóry i gojenie się ran

Miód od wieków był używany jako sposób leczenia ran skórnych. Dzisiaj również można go znaleźć jako składnik w produktach kosmetycznych.

Badania pokazują, że surowy miód zabija szkodliwe bakterie i grzyby. Naturalnie zawiera nadtlenek wodoru będący środkiem antyseptycznym.

1Miód łagodzi problemy trawienne

Miód stosuje się w leczeniu problemów układu pokarmowego, takich jak biegunka i wrzody. Wrzody występują w żołądku lub układzie pokarmowym. Zjadając jedną do dwóch łyżeczek surowego miodu na czczo, złagodzimy ból i przyspieszymy proces gojenia ran.

Na co należy uważać?

Surowy miód zawiera pożyteczne bakterie i składniki odżywcze, ale może też zawierać szkodliwe bakterie, które powodują zatrucie jadem kiełbasianym. Jest to sytuacja niezwykle rzadka, ale należy o tym pamiętać. Zatrucie tego typu jest szczególnie niebezpieczne dla niemowląt, zatem nigdy nie należy karmić surowym miodem dzieci w wieku poniżej 1 roku życia.

Osoby z osłabionym układem odpornościowym są również w grupie podwyższonego ryzyka podczas stosowania surowego miodu. U dorosłych, botulizm (zatrucie jadem kiełbasianym) powoduje objawy podobne do zatrucia pokarmowego, w tym nudności, wymioty i gorączkę. Jeśli wystąpi którykolwiek z tych objawów po zjedzeniu surowego miodu, należy natychmiast skonsultować się z lekarzem


Jeżeli chcesz być na bieżąco, polub fanpage Pomijane Wiadomości na Facebooku.

UDOSTĘPNIJ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here