Dlaczego w Sylwestra wszyscy piją szampana?

Strzelające korki i lampka pełna musującego szampana, to nieodłączna noworoczna tradycja.

Szampan był niegdyś rzadki i niedostępny

Szampan ma bogatą historię sięgającą XVI wieku. Jeszcze zanim zaczęliśmy pić szampana świętując noworoczny wieczór, arystokraci na salonach europejskich otwierali z hukiem butelki szlachetnego trunku. W owym czasie tylko elita mogła sobie pozwolić na wypicie szampana. Był on tak drogi, że  nawet wśród szlachty był on rarytasem. Był to ulubiony napój Ludwika XIV.

Tradycja picia szampana kształtowała się przez wieki, a Nowy Rok z czasem ewoluował ze świąt religijnych do świeckiej imprezy z tańcem i muzyką. Podczas Rewolucji Francuskiej, obchody noworoczne stały się częścią świeckich rytuałów i zastąpiły wcześniejsze rytuały religijne.

Rozwój technologii produkcji i marketing

Dlaczego w Sylwestra wszyscy piją szampana?

Z czasem winiarze rozwijali technologię wytwarzania gazowanego wina. Dom Perignon dodał dwie funkcje zabezpieczające do swoich win, co chroni butelki przed eksplozją. Stosowano grubsze butelki szklane, które lepiej wytrzymują wysokie ciśnienie i koszyki z liny, które przytrzymują korki w odpowiednim miejscu. Strzelające butelki pasowały jak ulał do celebracji Sylwestra.

Cena szampana spadła, a producenci zaczęli prowadzić marketing skierowany do bogacącego się mieszczaństwa już w 1800 roku. Ponieważ wino było kojarzone  ze szlachtą, reklama prezentowała szampana jako napój dla ludzi aspirujących.

Szampan podbił świat w XIX wieku

Dlaczego w Sylwestra wszyscy piją szampana?

Nowi klienci nie mogli sobie pozwolić na picie szampana jako wina do obiadów czy kolacji, ale mogli sobie pozwolić na zakup butelki na specjalne okazje. Produkcja szampana wystrzeliła i rozwijała się w zawrotnym tempie. Rewolucja przemysłowa stworzyła nową klasę średnią, a sprzedaż wina musującego wzrosła z 6 milionów butelek w 1850 roku do 28 milionów w 1900 roku. To wówczas świat zaczął zamawiać szampana, aby świętować Nowy Rok. Francuscy producenci uzyskali wyłączność prawną na korzystanie z nazwy champagne już w 1891 roku. Od tego czasu każdy tego typu produkt, który nie pochodzi z obfitego regionu w północno-wschodniej części Francji, jest uznawany za wino musujące.

Dziś, szampan wciąż jest symbolem radości i hucznego świętowania Nowego Roku. Marki z wyższej półki wciąż znajdują się na stołach rodzin królewskich. Reszta z nas, zadowala się tańszymi winami musującymi, jak cava i prosecco. Szampan ma wyraz symboliczny, ale także doskonale nadaje się do świętowania ze względu na walory wizualne. Korek strzela, szampan leje się strumieniem z szyjki, a napełniane kieliszki kipią obfitością i radością symbolizując udany nadchodzący Nowy Rok.


Jeżeli chcesz być na bieżąco, polub fanpage Pomijane Wiadomości na Facebooku.

UDOSTĘPNIJ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here