Dziwny zapach moczu po zjedzeniu szparagów , Pomijane Wiadomości

Masz dziwny zapach moczu po zjedzeniu szparagów? Jeżeli po zjedzeniu szparagów twój mocz ma wyraźny, charakterystyczny zapach, to winić możesz swoje geny.

To co czujemy, to nie zapach szparagów

Nowe badania zidentyfikowały genetycznego źródło, które sprawia, że ludzki mocz przyjmuje charakterystycznym, intensywny zapach. Tylko część z nas wie o czym mowa.

Badacze analizowali wiele genów zaangażowanych w zmysł węchu, znajdując setki wariantów w sekwencji DNA, które są silnie związane ze zdolnością do odbierania zapachów. Ale wbrew temu, co może się wydawać oczywiste, to co czujemy, to nie szparagi.

Wyraźny zapach to metabolit, substancja wytwarzana w procesie przemiany materii. Nie każdy potrafi wykryć zapach metabolitów produkowanych przez spożycie szparagów.

Grupa badaczy pod przewodnictwem Sarah Markt i Lorelei Mucci z Harvard TH Chan School of Public Health w Bostonie, podjęła się ustalenia, czy to nie czynniki genetyczne odgrywają główną rolę w zdolności do wykrycia charakterystycznego zapachu.

W ich badaniu wzięło udział ponad 6000 mężczyzn i kobiet.

Wśród nich 40% uznało, że po zjedzeniu szparagów, czuje wyraźny zapach w moczu. 60% stwierdziło, że kompletnie nic nie odczuwa.

Różnice w sekwencji DNA

Dziwny zapach moczu po zjedzeniu szparagów , Pomijane Wiadomości

Naukowcy znaleźli 871 różnic w sekwencji DNA, które były związane z naszą zdolnością do wyczuwania “szparagów” w moczu. Warianty genetyczne dotyczące kilku różnych genów odpowiedzialne były za zmysł węchu.

Kolejnym odkryciem jest to, że kobiety rzadziej były w stanie wykryć zapach, pomimo tego, że generalnie kobiety dokładniej i trafniej identyfikują zapachy. Naukowcy sugerują, że ten nieoczekiwany rezultat może być efektem unikania pozytywnej odpowiedzi ze względu na zawstydzenie, albo dlatego że kobiecie zwyczajnie trudniej wyczuć zapach ze względu na inną pozycję w trakcie oddawania moczu.

Autorzy wyjaśniają: „Nasze odkrycia prezentują listę genów kandydatów i stanowią doskonałą bazę do przyszłych badań nad strukturą i funkcją receptorów węchu oraz nad związkami odpowiedzialnymi za charakterystyczny zapach wytwarzany przez metabolity szparagów.” Dalsze badania są konieczne w celu ustalenia, dlaczego jedni ludzie mają te warianty genetyczne, a inni nie.

Zauważmy na koniec, że szparagi są bogatym źródłem żelaza, błonnika, cynku, kwasu foliowego i witaminy A, E i C oraz uważa się, że ich spożywanie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka, zaburzenia funkcji poznawczych i choroby układu sercowo-naczyniowego. Nie pozwólmy zatem, aby zapach sprawi, że przestaniemy je jeść.


Jeżeli chcesz być na bieżąco, polub fanpage Pomijane Wiadomości na Facebooku.

UDOSTĘPNIJ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here