Kto i kiedy wymyślił mrożenie żywności?

Kto i kiedy wymyślił mrożenie żywności? Od pieczywa po mięso i warzywa. Żywność, jaką znajdziemy w dziale mrożonek w sklepach spożywczych, zawdzięczamy w dużej mierze Amerykaninowi o nazwisku Clarence Birdseye, który w 1920 roku opracował proces szybkiego zamrażania. Tym sposobem powstał nowoczesny przemysł mrożenia żywności.

Pomysł na mrożenie wprost od Eskimosów

W latach 1912-1917, Birdseye, pochodzący z Brooklynu w Nowym Jorku, mieszkał w Labrador, gdzie pracował krótko na statku szpitalnym, a następnie rozpoczął profesjonalną hodowlę lisów. To właśnie w tym okresie dowiedział się o zwyczajach rdzennych Eskimosów, którzy zaraz po złowieniu ryb pozwalali im zamarzać na mroźnym powietrzu. Kiedy po pewnym czasie mrożone ryby, które długi czas przeleżały niezjedzone, w końcu trafiały do garnka, smakowały jak świeże.

Kto i kiedy wymyślił mrożenie żywności?
Clarence Birdseye jest pionierem mrożenia żywności

Po powrocie do Ameryki w 1920 roku Birdseye podjął współpracę z firmą handlującą rybami. Odkrył, że duże ilości świeżo złowionych ryb psują się przed sprowadzeniem ich do sklepów. Przypomniał sobie, że zwyczaje Inuitów można z powodzeniem zastosować na amerykańskim rynku żywności.

W 1923 roku w Nowym Jorku założył firmę mrożącą ryby. W tym czasie mrożonki były już dostępne na rynku od ponad pół wieku. Jednak nie były popularne wśród konsumentów, ponieważ mrożona żywność po rozmrożeniu traciła swój smak i zmieniała konsystencję. Powodem było zbyt powolne mrożenie, co sprawiało, że powstawały duże kryształki lodu i to one wywierały negatywny wpływ na strukturę komórkową żywności.

Firmie Birdseye szybko zabrakło pieniędzy na rozwój, ale w połowie 1920 roku przeniósł się do Gloucester, Massachusetts, gdzie znajduje się centrum przemysłu rybackiego i tam stworzył nowy biznes, General Seafoods. Opracował sprzęt i sposób pakowania, a następnie opatentował cały proces szybkiego zamrażania. Jednak nadal napotykał wiele przeszkód, w tym brak pojazdów chłodniczych gotowych przetransportować produkty do sklepów. Kolejnym problemem było to, że wielu sprzedawców nie posiadało odpowiednich chłodni.

Rozkwit rynku mrożonej żywności w czasie II Wojny Światowej

Boże Narodzenie w czasie II Wojny Światowej, w miarę możliwości uroczysty obiad, Włochy, 1943 rok.

Niemniej Postum Cereal Company (producent rodzynek, orzechów i innych produktów spożywczych) dostrzegł duży potencjał w innowacji Birdseye i wykupił jego firmę w 1929 roku. Postum Cereal zmieniło swoją nazwę na General Foods. Mrożonki wciąż potrzebowały czasu, aby znaleźć uznanie w oczach konsumentów, którzy zrażeni byli swoimi wcześniejszymi doświadczeniami.

Wielka liczba Amerykanów po raz pierwszy poczuła smak mrożonej żywności w 1940 roku podczas II wojny światowej, kiedy niedobór cyny spowodował, że nie było  z czego produkować konserw. Jeszcze istotniejszym, był fakt, że gdy mężczyźni poszli na wojnę, kobiety zaczęły pracować poza domem, często w fabrykach broni. To skłoniło rodziny do poszukiwania szybszych sposobów przygotowywania posiłków.


Jeżeli chcesz być na bieżąco, polub fanpage Pomijane Wiadomości na Facebooku.

UDOSTĘPNIJ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here