Kubański ekologiczny miód przetrwał dzięki embargo USA

Kuba, znana przede wszystkim z wyśmienitych cygar i rumu, dodała do swojej listy kluczowych produktów eksportowych miód, wytwarzany tradycyjnymi, ekologicznymi metodami. Na Kubie nie ma dostępu do pestycydów, a to właśnie syntetyczne substancje używane do zwalczania szkodników, obwinia się  za spadek populacji pszczół.

Kuba produkuje wyłącznie ekologiczny miód

Miód organiczny stał się czwartym najbardziej wartościowym produktem eksportowym Kuby, po owocach morza, wyrobach tytoniowych i napojach alkoholowych. Wyprzedził powszechnie znane produkty karaibskie takie jak cukier z trzciny cukrowej i kawa, powiedział Theodor Friedrich przedstawiciel Organizacji Żywności i Rolnictwa ONZ.

Każdy miód z Kuby może być certyfikowany jako ekologiczny,” powiedział Friedrich Thomson. „Miód z Kuby ma bardzo specyficzny smak. Jest to produkt bardzo wysokiej jakości.”

Upadek ZSRR i embargo USA

Kubański ekologiczny miód przetrwał dzięki embargo USA

Po upadku Związku Radzieckiego, który był głównym partnerem handlowym Kuby, wyspa nie była w stanie pozwolić sobie na zakup pestycydów ze względu na brak obcej waluty wynikający z embarga handlowego USA. Z konieczności rząd Kuby przyjął metody rolnictwa ekologicznego. Teraz, gdy Stany Zjednoczone odnowiły stosunki dyplomatyczne i złagodziły embargo, eksporterzy ekologicznego miodu mogą liczyć na znaczny wzrost sprzedaży. Oczywiście o ile rząd zacznie wspierać przemysł pszczelarski. W 2014 roku Kuba wyprodukowała ponad 7.200 ton miodu organicznego o wartości około 23,3 miliona dolarów.

Pszczelarze mogą w każdej chwili zwiększyć produkcję

Przemysł krajowy nadal jest niewielki w porównaniu z gigantami takimi jak Chiny, Turcja i Argentyna, jednak towar wart więcej niż ropa naftowa może skłonić kubańskich producentów oraz rządzących do zwiększenia produkcji.

W tym momencie produkcja jest niewielka, ale to się może szybko zmienić,” powiedział Javier Alfonso, jeden z pszczelarzy patrząc na rzędy kolorowych drewnianych uli.

Podobnie jak inni kubańscy rolnicy, pszczelarze cały wyprodukowany miód sprzedają wyłącznie rządowi, który płaci im w zależności od ceny na rynku światowym, a następnie przejmuje odpowiedzialność za sprzedaż produktu za granicą. Większość kubańskiego miodu trafia do Europy.

Mamy tutaj bardzo tradycyjną, naturalną produkcję”, powiedział Raul Vasquez pracownik gospodarstwa. „Rząd nie może sprzedawać nam pestycydów – może dlatego pszczoły tutaj nie umierają”.

Spadek populacji pszczół na świecie poważnym problemem

Kubański ekologiczny miód przetrwał dzięki embargo USA

Choć mały, ekologiczny przemysł pszczelarski na Kubie zamierza czerpać korzyści ze zwiększonego handlu ze Stanami Zjednoczonymi, to producenci miodu w innych regionach są w poważnych tarapatach. Pszczelarze w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie od dawna skarżyli się, że pestycydy są odpowiedzialne za zabijanie ich pszczół.

Agencja Ochrony Środowiska Stanów Zjednoczonych opublikowała badania, z których wynika, że powszechnie stosowany środek owadobójczy stosowany na bawełnę i gaje cytrusowe może szkodzić populacji pszczół.

Oprócz stosowania pestycydów, za spadek populacji pszczół obwiniane są także zmiany klimatyczne, zmiany w użytkowaniu gruntów i choroby.


Jeżeli chcesz być na bieżąco, polub fanpage Pomijane Wiadomości na Facebooku.

ŹRÓDŁOThe Guardian
UDOSTĘPNIJ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here