koszty masowej produkcji mięsa, Pomijane Wiadomości, pomijane.pl

Masowa produkcja mięsa odpowiadająca na rosnące zapotrzebowanie w krajach rozwijających się, będzie jednym z kluczowych problemów z jakimi będziemy musieli się zmierzyć. W ciągu ostatnich kilku lat, mieliśmy do czynienia z rosnącą presją na producentów ropy naftowej i gazu, aby ich działania na rynkach światowych miały na uwadze zmiany klimatyczne. Aktywiści stale zwracają uwagę na fakt, że korporacje nie mogą prowadzić eksploatacji zasobów na niczym nieograniczoną skalę, jeżeli świat ma pozostać w stosunkowo bezpiecznych granicach globalnego ocieplenia.

Rosnąca „proteinowa bańka”

Teraz grupy aktywistów przesuwają uwagę opinii publicznej na kwestię masowej produkcji żywności, zauważając, że nie możemy pozwolić sobie na spożywanie mięsa w obecnych ilościach. Codziennie powiększamy „proteinową bańkę”, którą można zmniejszyć jedynie poprzez zastąpienie części mięsa produktami roślinnymi, których produkcja nie jest tak kosztowna dla środowiska.

„W chwili obecnej świat nadmiernie polega na fabrycznie hodowanych zwierzętach, których stały dopływ stymulowany jest przez globalne zapotrzebowanie na białko. To recepta na kryzys finansowy, społeczny i środowiskowy” – mówi Jeremy Coller, lider FAIRR (Animal Farm Investment Risk & Return). „Intensywna, masowa produkcja zwierząt już osiągnęła zbyt wysoki poziom emisji i zanieczyszczeń. Towarzyszą temu zbyt niskie standardy bezpieczeństwa i troski o dobrobyt społeczny.”

Koszty masowej produkcji mięsa

koszty masowej produkcji mięsa, Pomijane Wiadomości, pomijane.pl

Sektor ten jest nieproporcjonalnie wielkim użytkownikiem gruntów i wody, i jest odpowiedzialny za większą emisję gazów cieplarnianych niż transport. Jest również głównym czynnikiem przyczyniającym się do wycinki lasów w związku z duża ilością soi potrzebnej do wytworzenia pasz zwierzęcych. Ponad 90% terenów z utraconych tropikalnych lasów Amazonii jest wykorzystywanych właśnie przez sektor produkcji zwierzęcej. Podczas gdy na świecie widzimy tendencję do przechodzenia na gospodarkę niskoemisyjną, intensywne rolnictwo staje się sektorem wysokiego ryzyka dla inwestorów.

„świat nadmiernie polega na PRZEMYSŁOWO hodowanych zwierzętach”

Koalicja organizacji zajmujących się rosnącym problemem obejmuje londyńskie Aviva Investors i kilka szwedzkich państwowych funduszy inwestycyjnych. Wspólnie kontrolują oni aktywa o łącznej wartości 1,25 biliona dolarów. Swoje działania kierują w stronę głównych producentów i detalistów spożywczych, w tym Nestle, Unilever i Walmart.

Dysponujemy wiarygodnymi badaniami dowodzącymi, że spożywanie zbyt dużej ilości mięsa doprowadzi do poważnych konsekwencji klimatycznych. Przy obecnych cenach produkcja żywności może stanowić połowę światowego budżetu emisji węgla już w ciągu najbliższych trzech dekad.

Raport FAIRR zaleca alternatywne wobec białka mięsnego produkty, w tym wyroby mleczarskie, zboża, rośliny strączkowe i nasiona.


Jeżeli chcesz być na bieżąco, polub nasz fanpage na Facebooku.


 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here