Jakie mleko jest zdrowsze, tłuste czy chude? Pomijane Wiadomości, pomijane.pl

Przez wiele lat mówiono nam, że warto odstawić pełnotłusty nabiał, w tym mleko, i zastąpić je produktami odtłuszczonymi. Wszelkie programy żywieniowe w szkołach dostarczają jedynie mleko o niskiej zawartości tłuszczu, chociaż często stosuje się je, aby rozpuścić w nim mocno słodzone kakao.

Tymczasem z przeprowadzonych na wielką skalę badań wynika, że powiązania między pełnotłustym nabiałem, masą ciała oraz ryzykiem choroby, nie są tak oczywiste i jednoznaczne jak sądzono. Niektóre badania sugerują wręcz, że osoby, które spożywają pełnotłuste produkty mleczne, ważą mniej i są w mniejszym stopniu narażone na rozwój cukrzycy. Jeśli wybierasz mleko odtłuszczone, to lepiej to przeczytaj.

Badania nad wpływem pełnotłustego nabiału na zdrowie

Jakie mleko jest zdrowsze, tłuste czy chude? Pomijane Wiadomości, pomijane.pl

W nowym badaniu opublikowanym w czasopiśmie Circulation, dr Dariush Mozaffarian i jego współpracownicy przeanalizowali krew 3333 dorosłych osób. Odkryli, że ludzie, którzy mieli wyższe poziomy trzech różnych produktów ubocznych wynikających ze spożywania pełnotłustego nabiału, miały średnio o 46% niższe ryzyko zachorowania na cukrzycę.

Myślę, że te wyniki wraz z innymi danymi, wskazują na konieczność zmian w polityce żywieniowej zalecającej spożywanie wyłącznie produktów mlecznych o niskiej zawartości tłuszczu” – mówi Mozaffarian. „Nie ma dowodów na to, że ludzie przyjmujący wyłącznie niskotłuszczowy nabiał, będą zdrowsi od tych, którzy jedzą nabiał pełnotłusty.

Zastępowanie tłuszczu węglowodanami jest zgubne

Jakie mleko jest zdrowsze, tłuste czy chude? Pomijane Wiadomości, pomijane.pl

Ponieważ pełnotłuste produkty mleczne zawierają więcej kalorii, wielu ekspertów zakłada, że warto ich unikać, aby obniżyć ryzyko cukrzycy. Jednak badania wykazały, że ludzie, którzy zmniejszyli ilość tłuszczu w spożywanym nabiale, szybko zastąpili go cukrem lub innymi węglowodanami, które mogą mieć gorsze skutki i prowadzić do cukrzycy. W obecnym badaniu, Mozaffarian chciał się także dowiedzieć, jak produkty pełnotłuste wpływają na wagę człowieka i odkrył, że masa ciała człowieka jest praktycznie niezależna od poziomu zawartości tłuszczu.

Należy odejść od stygmatyzacji konkretnych produktów

Jakie mleko jest zdrowsze, tłuste czy chude? Pomijane Wiadomości, pomijane.pl

Wszystkie te dane pokazują, że jedzenie pełnotłustego nabiału przynosi korzyści zdrowotne, a także, że skupienie się na jednym składniku odżywczym w swej diecie nie przyniesie wymiernych rezultatów. Dietetyczne wytyczne nakłaniające ludzi do obniżenia ilości spożywanego tłuszczu mają na celu zmniejszenie poziomu cholesterolu i niezdrowych tłuszczów w organizmie. Ale skupiając się tylko na eliminowaniu tłuszczu, eksperci nie pomyśleli, że ludzie wyrównają sobie brakujący tłuszcz dodatkową dawką węglowodanów, które organizm przekształca w cukier, a następnie w tkankę tłuszczową.

To kolejny dowód pokazujący, że musimy zatrzymać wydawanie zaleceń dotyczących jednego składnika odżywczego, czy to będzie cukier czy tłuszcz„, mówi Mozaffarian. „Ważne jest w tej chwili, aby zrozumieć, że chodzi o żywność jako całość, a nie o pojedyncze składniki pokarmowe.

Nie wiemy jeszcze dlaczego, ale tłuste mleko jest zdrowe

Jakie mleko jest zdrowsze, tłuste czy chude? Pomijane Wiadomości, pomijane.pl

Chociaż nie jest do końca jasne, jak tłuszcz zawarty w nabiale pomaga obniżyć ryzyko cukrzycy, to możliwe jest, że działa on na wielu różnych poziomach, aby wyregulować w organizmie poziom insuliny i glukozy. Na najprostszym poziomie, ludzie jedząc więcej pełnotłustego nabiału będą mieli wystarczająco dużo kalorii, więc nie będą poszukiwać dodatkowych kalorii w słodkich przekąskach.

Możliwe również, że tłuszcz w mleku działa bezpośrednio na komórki w wątrobie i mięśniach, poprawiając ich zdolność do rozkładania cukru z pożywienia. W odniesieniu do niektórych produktów mlecznych o wysokiej zawartości tłuszczu, takich jak ser, który jest poddawany fermentacji, mikroby pracują w celu lepszego reagowania na insulinę i zmniejszają ryzyko cukrzycy.

Różnorodność w diecie to klucz do zdrowia

Wszystko to nie oznacza, że ludzie obawiający się cukrzycy, powinni teraz zacząć jeść duże ilości produktów mlecznych z nadzieją na odsunięcie ryzyka choroby. Na tym etapie należy wykonać kolejne badania, które pomogą ustalić rekomendowane ilości pełnotłustych produktów mlecznych, w celu poprawy stanu zdrowia. Aktualnie na pewno należy odejść od promowania produktów o niskiej zawartości tłuszczu.

Brak jest jakichkolwiek dowodów na wyższość nabiału o niskiej zawartości tłuszczu. Niektóre dowody sugerują wręcz, że więcej korzyści będziemy mieć ze spożywania nabiału pełnotłustego. W tym momencie powinniśmy zachęcać ludzi do jak największej różnorodności w diecie, dotyczy to również produktów mlecznych.


Jeżeli chcesz być na bieżąco, polub fanpage Pomijane Wiadomości na Facebooku.

UDOSTĘPNIJ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here