Omyłkowo przyznana gwiazdka Michelin zwabiła tłumy do taniej restauracji

Kelnerzy i kucharka w taniej restauracji w środkowej Francji zostali poddani ciężkiej próbie, gdy tłum klientów zachęconych omyłkowo przyznaną gwiazdką Michelin pojawił się, aby spróbować specjałów polecanych w znanym przewodniku.

Gwiazda Michelin zaskoczyła pracowników taniej restauracji

Jak podaje The Guardian, przewodnik Michelin po Francji na 2017 rok, który dopiero co został opublikowany, pomylił tanią restaurację Bouche à Oreille z innym miejscem o tej samej nazwie. Poprawienie błędu na stronie internetowej zajęło prawie tydzień.

Jesteśmy zawaleni„, mówi w Le Parisien Veronique Jacquet, która prowadzi dotąd mało znaną restaurację Bouche à Oreille w mieście Bourges. „Nie mamy za dużo miejsca i pracuje u nas tylko czterech kelnerów.”

Klienci płacą 12.50€ za domowej roboty wołowinę po burgundzku (bouef de bourguignon), co jest chyba najtańszą opcją w całym przewodniku Michelin.

Michelin przeprasza za pomyłkę

Przepraszamy, jest nam bardzo przykro, że wprowadzamy w błąd naszych klientów,” powiedziała Claire Dorland-Clauzel, pracująca w Michelin.

Błąd pojawił się tylko na stronie internetowej. Nie ma go w wersji drukowanej i aplikacji mobilnej będącej biblią smakoszy. W świecie gastronomii oceny Michelin uznawane są za najważniejszą i najwiarygodniejszą recenzję kuchni. Mogą złamać karierę zarówno aspirujących, jak i uznanych kucharzy. W przewodniku obowiązuje trzygwiazdkowy system oceny najlepszych restauracji na świecie.

Domowa wołowina zamiast homara i cielęcego móżdżku

Omyłkowo przyznana gwiazdka Michelin zwabiła tłumy do taniej restauracji
Wnętrza restauracji Bouche à Oreille w Boutervilliers. Fot: Bouche à Oreille

Właściwa restauracja Bouche à Oreille jest położona 180 kilometrów na północ, w Boutervilliers niedaleko Paryża. Podłogi są tam wyłożone stylowymi wykładzinami, na stołach są lniane obrusy, a wśród potraw znajdziemy homara, móżdżek cielęcy i chrupiącą gruszkę z czekoladą, wraz z szampanem, za jedyne 48€ od osoby.

Szef kuchni, Aymeric Dreux, skomentował sytuację w ten sposób: „To była zwykła ludzka pomyłka, która nie wyrządziła nikomu szkody i już została skorygowana.” Dreux, który po raz pierwszy zdobył gwiazdkę w 2015 roku, dodał: „Zadzwoniłem do Jacquet w Bourges. Śmialiśmy się z całej sytuacji.”

Kucharką jest tam Penelope Salmon. Zapytana, czy kiedykolwiek marzyła o tym, aby otrzymać gwiazdkę Michelin, powiedziała: „Nie, wcale nie. Gotuję z sercem.”


Jeżeli chcesz być na bieżąco, polub fanpage Pomijane Wiadomości na Facebooku.

UDOSTĘPNIJ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here