Ptaki, które miesiącami utrzymują się w powietrzu

Oto ptaki, które miesiącami mogą utrzymywać się w powietrzu. Dla fregaty wielkiej, dużego ptaka z rodziny fregat, porządny sen trwa łącznie około 41 minut dziennie. Naukowcy z Instytutu Ornitologii Maxa Plancka w Niemczech dowiedli, że ten duży ptak morski może spać i jednocześnie utrzymywać się w powietrzu, co pozwala mu pokonywać olbrzymie odległości, niekiedy miesiącami.

Kilkunastosekundowe drzemki podczas lotu

Okazało się, że ptaki ucinają sobie jedynie krótkie, około 12-sekundowe drzemki podczas lotu. Co ciekawe, zwykle śpi tylko połowa mózgu. W ciągu 24 godzin mogą w ten sposób przespać zaledwie 40 minut. Jednak kiedy w końcu dotrą na ląd, śpią przez 12 godzin jednym ciągiem. Aby rozwiązać zagadkę, naukowcy wyposażyli ptaki w niewielkie urządzenia monitorujące aktywność mózgu i śledzili ruchy 14 wielkich fregat.

Fregaty podczas lotu zwykle używają tylko jednej półkuli, podobnie jak kaczki i delfiny. Czasami jednak korzystają z obu.

Niektórzy twierdzili, że cały ich sen musi być unihemisferyczny, w innym wypadku zwyczajnie spadną„, powiedział Niels Rattenborg, główny autor badania. „Ale tak nie jest. Fregaty wielkie mogą sypiać podczas lotu wyłączając z użytku obie półkule.

Podczas krótkiego snu fregaty swobodnie szybują

Podczas tych krótkich drzemek ptaki potrafiły utrzymać się na wysokościach dzięki dodatkowym siłom napędzającym, które umiejętnie czerpią z prądów powietrza. Jak się okazuje, fregaty podczas drzemek szybują. Zdolność ta prawdopodobnie ewoluowała, ponieważ fregaty nie posiadają wodoodpornych piór, które pozwalają pływać i w tym samym czasie spać na wodach oceanów.

Fakt, że ten sen w locie w ogóle wyewoluował, pokazuje nam, jak ważny jest sen dla rozwoju wszystkich zwierząt. Jeżeli naukowcy dowiedzą się jakim cudem ptaki mogą z powodzeniem funkcjonować przy tak małej ilości snu, to będą w stanie rzucić nowe światło na problem zaburzeń snu u ludzi.


Jeżeli chcesz być na bieżąco, polub fanpage Pomijane Wiadomości na Facebooku.

UDOSTĘPNIJ

1 KOMENTARZ

  1. „Gwiazdą wśród tych skrzydlatych stworzeń jest bez wątpienia fregata. W okresie godowym worek na gardle samca staje się jasnoczerwony i nadyma się do wielkości piłki. Na paradoks zakrawa fakt, że ptaki te, choć są zależne od morza, boją się wody. Ich pióra nie są wystarczająco natłuszczone, by umożliwić nurkowanie i łowienie ryb bez nasiąkania wodą.
    „Niedostateczną wodoodporność fregata rekompensuje sobie umiejętnościami lotniczymi. Wyszukuje ciepłe prądy powietrzne i dzięki rozpiętości skrzydeł sięgającej dwóch metrów szybuje niemal bez ruchu, wypatrując swego mimowolnego pomocnika, głuptaka. Gdy ten złowi rybę, fregata pikuje, atakuje go swoim długim haczykowatym dziobem i nierzadko wyrywa mu z dzioba łup. Jeśli przerażony głuptak upuści swoją zdobycz, fregata przechwytuje ją, zanim wpadnie do wody. A jeżeli głuptak zdąży połknąć rybę? Agresywna fregata potrafi ścigać go, aż zmusi biedaka do zwrócenia posiłku!”

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here