Rafy koralowe - Pomijane Wiadomości, pomijane.pl

Rafy koralowe nie byłby takie same bez przepięknych ryb. Różnokolorowe, przepięknie wzorzyste gatunki żyją wokół raf koralowych na całym świecie. Przystosowały swój wygląd, budowę ciała i styl życia tak, aby schronić się w fałdach kolczastych, gąbczastych czy śliskich raf.

Najnowsze badania sugerują, że rafy koralowe są jednak w niezwykle silnym stopniu uzależnione od ryb, które dostarczają im kluczowych składników odżywczych pomagających rozwijać się koralowcom. Gdy ryba wydala mocz, uwalnia fosfor i azot do wody. Fosfor i azot mają zasadnicze znaczenie dla przetrwania i wzrostu raf koralowych.

Nowe badania opublikowane 16 sierpnia 2016 roku w Nature Communications idą o krok dalej, uznając, że wśród tych raf koralowych, gdzie mają miejsce połowy rybackie, prawie połowa z kluczowych składników odżywczych jest nieobecna.

Jednym z podstawowych elementów pozwalających rafom koralowym w ogóle funkcjonować, są zwierzęta żerujące wokół nich  

Główny powód? Dużo mniejsza ilość wielkich i drapieżnych ryb wydalających mocz, a w nim składniki odżywcze do wody.

„Jednym z podstawowych elementów pozwalających rafom koralowym w ogóle funkcjonować, są zwierzęta żerujące wokół nich. To one odgrywają znaczącą rolę w obiegu składników odżywczych”, powiedział główny autor badań Jacob Allgeier, doktor habilitowany Uniwersytetu Washington School of Aquatic.

„To właśnie w rybach zawarta jest większa część składników odżywczych raf koralowych, konkretnie w ich tkankach. To one także odpowiadają za ich obieg. Jeżeli wyciągniemy duże ryby z tego środowiska, to jednocześnie usuwamy wszystkie substancje odżywcze ekosystemu.”

Rafy koralowe - Pomijane Wiadomości, pomijane.plWspółautorzy badań Abel Valdivia z San Francisco i Courteney Cox z Florydy, przebadali 143 gatunki ryb w 110 miejscach pośród 43 karaibskich raf koralowych, różniących się wysokością presji połowowej. Począwszy od morskich rezerwatów przyrody, które zakazują połowów, po silnie poławiane rafy, gdzie duże, drapieżne ryby już niemal nie występowały.

Naukowcy odkryli, że rafy bogate w duże, drapieżne ryby miały zdrowy poziom składników odżywczych, a rafy pozbawione ich, posiadały 50 procent mniej fosforu i azotu oraz innych składników mineralnych, tak istotnych dla ich przetrwania.

„Badanie to jest niezwykle istotne dla zrozumienia alternatywnych sposobów połowów wpływających na ekosystem raf koralowych” – powiedział Allgeier.

Naukowcy ustalili, że pomimo znacznego zmniejszenia ilości składników odżywczych, połów ryb nie wpłynął istotnie na zmniejszenie liczby gatunków ryb występujących na tych obszarach. Natomiast duże redukcje rybiego moczu były napędzane głównie przez redukcję wielkich i silnych ryb oraz drapieżników takich jak lucjan czerwony, strzęposz czy barakuda. Dzieje się tak w efekcie selektywnych praktyk połowowych.

Jeśli biomasa ryb w ekosystemie kurczy się, to jest mniej rybiego moczu

„Krótko mówiąc, biomasa ryb występujących na rafach koralowych jest zmniejszona poprzez presję połowową. Jeśli biomasa kurczy się, jest coraz mniej rybiego moczu” – mówi Allgeier.

Badania z 1980 roku wykazały, że rafy koralowe, gdzie obecne były duże ilości ryb rosły ponad dwukrotnie szybciej, niż rafy, w których ilość ryb była ograniczona. Badania przeprowadzone przez emerytowaną obecnie profesor Judith Meyer z University of Georgia zainspirowały Allgeiera, aby dowiedzieć się, dlaczego ryby posiadają tak ogromny wpływ na przyrost raf koralowych.

Allgeier spędził cztery lata mierząc ilości składników odżywczych w moczu i tkankach ryb, by w końcu zbudować ogromny zbiór danych, który pozwala śledzić wielkość ryb i ilość produkowanych przez nie substancji. Jeszcze jako student łapał setki żywych ryb, umieszczał je w plastikowych workach na pół godziny, po czym mierzył poziomy fosforu i azotu. Stwierdził on, że ilość azotu wahała się konsekwentnie w zależności od wielkości ciała ryby, a mięsożerne ryby wydalały w moczu więcej fosforu niż mniejsi roślinożercy.

Teraz, dane te służą za podstawę tworzenia modeli, które Allgeier i współpracownicy wykorzystują, aby oszacować całkowitą ilość składników odżywczych produkowanych na danym obszarze rafy koralowej.

„To niezwykłe, jak solidne są nasze modele, po wprowadzeniu do nich gatunku i wielkości ryby”, dodał.

Ilość raf koralowych na Karaibach i na całym świecie wciąż ulega zmniejszeniu, ale ograniczanie praktyk połowowych, których celem są ryby duże oraz drapieżniki mógłby pomóc nam je uratować.

Naukowcy spodziewają się, że zaobserwowany związek związek między rybami a koralowcami występuje także na wszystkich innych rafach świata.


Jeżeli chcesz być na bieżąco, to nie zapomnij polubić nasz fanpage na Facebooku.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here