Czy rosół pomaga w chorobie? Pomijane Wiadomości, pomijane.pl

Na przeziębienie nie ma dobrego lekarstwa, ale jeśli nasi rodzice czegokolwiek nas nauczyli, to tego, że gorący rosół jest najlepszym remedium w chorobie. Dzisiaj wspiera to twierdzenia nauka. Badania wykazały, że rosół rzeczywiście posiada pewne właściwości lecznicze.

Rosół udrażnia drogi oddechowe

Jedno stare badanie opublikowane w czasopiśmie medycznym Chest w 1978 roku sugeruje, że uzdrawiające moce rosołu można częściowo przypisać termodynamice. Naukowcy karmili rosołem 15 zdrowych uczestników. Gorący rosół okazał się skuteczny poluzowanie śluzu znajdującego się nozdrzach i zatokach, co pozwoliło wyczyścić kanały nosowe. Ciepło zupy może wydawać się prostym wyjaśnieniem tego zjawiska, ale reszta badania ukazuje bardziej skomplikowany obraz. Gdy zupę porównać do ciepłej wody, to rosół okazał się lepszy w zmniejszaniu przekrwienia naczyń. Raport opublikowany w 1998 roku mówi o tym, że rosół poprawia również wydajność rzęsek — malutkich struktur włoskowatych, które zapobiegają przenikaniu zakażeń do naszego ciała.

Rosół łagodzi objawy

Czy rosół pomaga w chorobie? Pomijane Wiadomości, pomijane.pl

Oprócz bezpośredniego wpływu na nasze drogi oddechowe, rosół ma wpływ na białe krwinki. Badania z 2000 roku pod przewodnictwem dr Stephena Rennarda z University of Nebraska sprawdzały wpływ tej tradycyjnej, domowej zupy na zdrowie pacjentów. Kiedy zbadano próbki krwi ochotników, Rennard stwierdził, że obecność rosołu w jadłospisie spowolniła ruch neutrofili, białych krwinek, które walczą przeciwko zakażeniu. Objawy przeziębienia są spowodowane reakcją systemu immunologicznego na wirusową infekcję górnych dróg oddechowych. Białe krwinki, które zalewają okolicę zakażenia, często niewiele pomagają. My zaś musimy poradzić sobie z konsekwencjami ich działań, np. nadprodukcją śluzu. Poprzez hamowanie tych komórek, gorący bulion rzeczywiście pomaga w łagodzeniu objawów choroby.

Magiczne połączenie warzyw i kurczaka

Czy rosół pomaga w chorobie? Pomijane Wiadomości, pomijane.pl

Dr Rennard stosował u swoich pacjentów stary przepis swojej babci. W skład receptury wchodził kurczak, cebula, słodkie ziemniaki, pasternak, rzepa, marchew, seler, pietruszka, sól i pieprz. Który z tych składników przyczynił się do poprawy wyników, pozostaje tajemnicą. Według Rennarda, prawdopodobnie obserwujemy efekt połączenia warzyw i kurczaka. Nie chodzi tu o pojedynczy składnik, który miałby właściwości kojące. Związek chemiczny, który znajduje się w cebuli połączony z witaminą D, stymuluje produkcję komórek immunologicznych makrofagów, podczas gdy witamina A i karotenoidy znajdujące się w marchwi zwiększają produkcję przeciwciał. Badanie opublikowane w American Journal of Therapeutics w 2012 roku wskazuje, że karnozyna, związek chemiczny znajdujący się w wywarze, może pomagać zwalczać wczesne stadia grypy. I chociaż można uzyskać te składniki odżywcze z innych źródeł niż rosół, to właśnie forma tradycyjnego bulionu pozwala im wchłaniać się szybko i skutecznie.

Jeśli czujesz się nieco przeziębiony, to masz teraz podparcie naukowe, że rosół pomoże ci zwalczyć zakażenie. Jeżeli jednak nie masz siły na gotowanie, to nie przejmuj się. Badanie wykazało, że zupy z puszki są tak samo skuteczne.


Jeżeli chcesz być na bieżąco, polub fanpage Pomijane Wiadomości na Facebooku.

UDOSTĘPNIJ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here