Wasabi, czym jest i jak powstaje?, Pomijane Wiadomości, pomijane.pl

Wasabi dla sushi jest niczym ketchup dla frytek, przy czym jest to zdecydowanie ostrzejszy dodatek. Być może ktoś uzna, że porównywanie szlachetnej japońskiej rośliny do popularnego na naszych stołach sosu pomidorowego jest obrazą dla tej pierwszej. Jednak nie sposób wyobrazić sobie japońskiej kuchni bez charakterystycznego smaku wasabi, jest to nieodłączny jej składnik.  

Wielu z nas próbowało sushi i doskonale zna smak zielonej pasty do niego dodawanej. Jednak oryginalne wasabi jest dużo rzadsze i dużo trudniej dostępne niż mogłoby się zdawać. Z dużym prawdopodobieństwem nigdy nie spróbowałeś go w oryginalnej wersji.

Popularność i pochodzenie

Wasabi, czym jest i jak powstaje?, Pomijane Wiadomości, pomijane.pl

Wasabi jest uprawiane w Japonii od X wieku i było tak czczone, że plantacje były oddawane pod opiekę emerytowanych szogunów. Uprawa rośliny była uważana za bardzo szlachetne zajęcie. Jest to nieodłączny element kuchni japońskiej, a jego charakterystyczny smak najlepiej komponuje się z tradycyjną japońską żywnością: sushi i sashimi w szczególności. Idealnie nadaje się również do mięsa i owoców morza.

Oficjalna nazwa rośliny to Wasabi japonica i w naturalnym środowisku rośnie ona w zakolach rzek w Japonii, ale także w Chinach, Tajwanie, Korei i Nowej Zelandii. Próby odtworzenia naturalnego środowiska są bardzo trudne. Niektórzy eksperci twierdzą, że jest to najtrudniejsza roślina do komercyjnej uprawy.

Prawdziwe wasabi, tarte z korzenia nie jest ostre. Gdy ścieramy roślinę okrężnym ruchem, powstaje pasta. Tradycyjne japońskie restauracje trą świeży korzeń w momencie, gdy przyjęte zostaje zamówienie. Pasta traci swoją siłę po zaledwie piętnastu do dwudziestu minut od przygotowania, więc musi być podawana natychmiast po starciu.

Wielu z nas próbowało jedynie marnej imitacji wasabi

Pasta, którą spożywamy w Polsce jest najczęściej imitacją oryginalnego japońskiego dodatku. Mamy do czynienia z barwioną mieszanką sproszkowanego chrzanu i musztardy i substancji koloryzującej. Wszystko to są produkty zdecydowanie tańsze od prawdziwego wasabi. Czasami, jeśli będziesz miał szczęście, pasta, która zostanie ci podana, będzie zawierała domieszkę rzeczywistego wasabi. Uwzględniając jednak, że roślina traci swój smak po wysuszeniu, to i tak wiele na tym nie zyskujesz.

Oryginalna zielona pasta jest dużo delikatniejsza w smaku niż miks chrzanowo-musztardowy, który powszechnie jest nam podawany. Zamiast tworzyć wrażenie ostrości w języku i w ustach, oryginalna roślina odczuwana jest przede wszystkim w nosie.

Trudności w uprawie i wysoka cena

Wasabi, czym jest i jak powstaje?, Pomijane Wiadomości, pomijane.pl

Wasabi jest niezwykle trudne i bardzo kosztowne w uprawie. Kilogram korzenia może kosztować do 700 zł. Jeżeli prawdziwa zielona pasta byłaby serwowana razem z porcją sushi, możesz oczekiwać, że tylko za nią zapłacisz ok. 20 złotych. Chrzan rośnie szybciej, niż roślina wasabi, która potrzebuje do trzech lat, aby osiągnąć dojrzałość. Tak więc nawet w Japonii nie wszystkie miejsca serwują oryginalną zieloną pastę. Uważa się, że tylko 5% wasabi serwowanego w restauracjach na całym świecie jest tym oryginalnym.

Ze względu na popularność sushi na całym świecie, również zielonkawy dodatek przeżywa wzrost popytu. Tymczasem tradycyjni dostawcy z Japonii zmniejszają podaż ze względu na wysokie koszty pracy. Roślina rośnie najlepiej, gdy jej korzenie są zamoczone w czystej wodzie bogatej w składniki odżywcze. Najlepsze jakościowo rośliny rosną w strumieniach górskich w japońskiej prefekturze Shizuoka.

Jeśli po spożyciu wasabi oblewasz się potem, czujesz gorąco i szukasz napoju, który złagodzi ostrość w ustach, to prawdopodobnie nie spożywasz jego autentycznej wersji, tylko podróbkę wykonaną z chrzanu. Oryginalne korzenie, będą kosztować od 20 do 30 złotych za sztukę. Cena może być pierwszą wskazówką, że możesz mieć do czynienia z oryginalną japońską rośliną.


Jeżeli chcesz być na bieżąco, polub fanpage Pomijane Wiadomości na Facebooku.

UDOSTĘPNIJ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here